Weblogs

Een weblog (of blog) is een persoonlijke website in dagboekstijl. De maker van deze weblog, de blogger, zorgt wanneer hij wil voor een update op de site. Ze vertellen wat hen bezig houdt en wat ze zoal doen op een dag. Andere mensen die dit lezen kunnen daar kort op reageren door een reactie te plaatsen. De blogger kruipt dus als het ware in de huid van een journalist.

Voor andere mensen is het leuk om te lezen waar een bepaald persoon mee bezig is. Het is een laagdrempelig medium en dus gemakkelijk aan te maken en te gebruiken door mensen van alle leeftijden en interesses. Mensen die op reis gaan, vrouwen die kinderen krijgen of politici die meer interactie willen met hun publiek.

Weblogs hebben de politiek en journalistiek redelijk op z'n kop gezet. De meerwaarde van de authentieke journalist werd aan de tand gevoeld en ineens konden we wel heel goed bij de lijsttrekkers binnenkijken. Dit wil alleen al zeggen dat weblogs veel gelezen worden.

Kijkje nemen op een weblog?
Weblogs ploppen als paddestoelen uit de grond. Hier hebben we een paar goeie en populaire weblogs voor je op een rijtje gezet:

  • GeenStijl - Op GeenStijl wisselen nieuwsfeiten, schandelijke onthullingen en journalistiek onderzoek elkaar af met luchtige onderwerpen en prettig gestoorde onzin. Dagelijks ruim 75.000 bezoekers.
  • Wij Blijven Hier! - Elke dag worden er nieuwe ervaringen gedeeld, het hart uitgestort en een blik gegund in de ‘wondere wereld’ van de Nederlandse Moslim. Winnaar Publieksprijs Dutch Bloggies 2007
  • Molblog - Hét marketingblog van Nederland.

Ook in overheidsland worden weblogs steeds populairder:

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 License.