Zoekfunctie op www.eindhoven.nl

Onderzoek doen naar de website is misschien een afstudeeropdracht op zich. In het kader van bereikbaarheid van de gemeente hebben we de site toch eens aan een kleine test onderworpen.

Test 1: Ik wil weten hoe ik een kapvergunning moet aanvragen
We gaan naar www.eindhoven.nl en zien meteen de zoekfunctie rechtsboven in het scherm staan. We typen kapvergunning. De resultaten: een waslijst met verleende kapvergunningen. Maar daar was ik niet naar op zoek. Als ik dan maar eens ga kijken wat ik allemaal bij het digitaal loket kan vinden, dan blijkt daar de procedure voor de aanvraag van een kapvergunning tussen te staan, heel overzichtelijk zelfs. Maar mijn zoekpoging kwam niet bij deze informatie uit.

Test 2: In mijn straat wordt een hoop aan de weg gedaan, maar ik vraag me af wat de bedoeling is en hoelang ze nog bezig zijn
Wederom gebruik ik de zoekfunctie, want dat is lekker makkelijk! Ik zoek op riolering Jagershoef (daar zijn ze in april 2007 mee bezig). Ik krijg wederom een hele lijst met dingen die ik niet zoek. Misschien google maar eens proberen? Ik kom uit op een subpagina van http://www.werkinuitvoering.eindhoven.nl en heb direct de informatie die ik zoek. Niet via de site van Eindhoven.

Test 3: Ik word gek al die reclame, dus ik wil een ja/nee sticker. Ik heb gehoord dat je die bij een gemeente kan halen
Ik zoek op ja nee sticker, maar ik kom nergens uit. Dan zal je die wel niet bij de gemeente kunnen halen. Misschien moet ik naar het postkantoor? Een paar dagen later zoek ik een telefoonnummer van de gemeente (omdat ik ook wil weten hoe snel ik die informatie kan vinden). Ik kom uit bij het KlantenContactCentrum. Wat staat daar in de tekst: Ook de zogeheten Ja/Nee-stickers zijn hier verkrijgbaar.

Test 4: Hoe kom je bij het digitale inburgeringsloket?
Ik zoek op inburgeren, maar helaas, dat levert niets op. Ik zoek op inburgeringsloket en word verwezen naar een kort artikel dat gaat over vernieuwingen aan het inburgeringsloket. Gelukkig staat er ook een link bij. Maar hoe komt een allochtoon via de site van de gemeente in aanraking met het digitale inburgeringsloket als hij niet eens weet dat het bestaat?

Conclusie
Of de site van de gemeente in orde is, kunnen wij niet beoordelen. Wij denken zelf dat de site juist wél in orde is. Want heel veel informatie is beschikbaar in duidelijk en helder taalgebruik. Toch kom je er via de zoekfunctie van de site niet bij uit. Wij denken dat daar voor de gemeente een slag te halen valt.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 License.